http://animapsychology.com/

Наркозависимост

Наркоманията е болестно състояние, което се характеризира в системна употреба на наркотици или на психоактивни вещества, което води до физическа и психична зависимост към тях.
Наркоманиите може би са най-големият проблем на обществото, особено при подрастващите.
Като причини следва на първо място да се търсят: влиянието на средата, личностната предразположеност, модността на порока.
Не бива да се отлага лечението на зависимите – не бива да се пренебрегва необходимостта от интензивна квалифицирана психотерапевтична помощ.
Психотерапевтът разкрива симптомите на страданието, степента на обсебеност на пациента и етапа на наркоманията, в който се намира той.
Специалистът може да потърси освен характерните за зависимия личностни черти, но още и обстоятелствата, които съпътстват ежедневието на наркозависимия.
Най-често в тази област се посочва кризата на идентичността в юношеската възраст, която при някои протича много драматично и може да се превърне в обстоятелство, подкрепящо страстта към наркотиците.
Семейната среда също е ключов фактор, но и там има изключения.
Кризата при откриването, че член от семейството /син или дъщеря / е наркоман също помага за укрепването на наркоманските нагласи, тъй като конфликтът с родителите не оставя алтернатива за пациента.
Загубвайки връзка със семейството си и опора в него, търси подкрепа в преживяванията, осигурени му от наркотика.
Поради тази причина е толкова важно и необходимо семейството на наркозависимия да потърси специализирана психологическа помощ, за да получи адекватни насоки и техники за справяне със ситуацията.

Взаимствана литература: „Психотерапия на вредни привички и зависимости“-

Петър Иванов

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *