ОТ 7.10 В 16:00 Ч. ДО 9.10 В 16:00 Ч.

Първият връх от поредицата

“Изкуството да бъдеш щастлив ” вр. Ком

Изкуството да бъдеш щастлив и връх Ком
Кога: от 07.10.2022 до 09.10.2022
Място: Хижа Ком нова
Цена: 90 лв с включени две нощувки, 2 закуски и 2 вечери (с възможност за вегетарианско меню)
Изчакване на вр. Ком и вр. Щърковица с психолог-планински водач Георги (с номер на лиценз Б-00205 от АПХ) и неговият помощни- планински водач Лети Станева, която е и местен жител на градът под Ком.
След като видим малка част от красотите на Берковския балкан психологът- психотерапевт Мария от Център за психология и психотерапия- ще поговори с нас на тема “изкуството да бъдеш щастлив“ (а понякога щастието е просто-чифт удобни обувки…Обича да казва тя !)

Валентин Стоянов от Хербалкан (https://www.herbalkan.com/) , активен и достоен гражданин на китната Берковица, ще ни разкрие тайната за силата на българските билките, които променят ежедневието, връщат усмивки, понякога променят и живота ни .
В събота специално за нас ще има жива музика, което е отлична предпоставка да си направим хоротека, а в неделя след връх Щърковица се отправяме към енергийно зареждащият Клисурски манастир, който е и най-красивият в Сверозападът!
Присъединете се към нас!

Пълна програма по дни:
0️⃣7️⃣.1️⃣0️⃣ ПЕТЪК
Пристигане и настаняване в хижа Ком нова след 14:00. Хижата предлага уютни стаи -2, 3, 4 легла, със и без собствен санитарен възел. На всеки етаж има бани и тоалетни, с постоянно течаща топла вода.
20:00-20:30 Вечеря ( има опция за вегетарианско меню), в зависимост от предварително заявеното предпочитание при записване за събитието. Welkom drink и запознаване на групата с психолог-планиският водач, Жоро, както и с психологът-психотерапевт Мария . Иструктаж за следващият ден. Нови запознаства и сладки раздумки.
0️⃣8️⃣.1️⃣0️⃣ СЪБОТА
⏰8:00 Домашни мекички със сладко от Берковския Балкан и сирене, ще ни дадат вкусен и зареждащ старт на деня!

⏰09:00 Преброявaне пред хижата и тръгваме да покорим връх Ком. С неговите 2016м надморска височина, той е определен за първенецът в западна Стара планина, както и начална точка на емблематичния маршрут Е3- Ком-Емине.
❗️Удобните обувки са отлични помощници в преодоляването на върха❗️
Маршрута, който сме избрали минава през старата хижа Ком, за които легенди и традиции ще ви разкажем. След което преминаваме покрай резерват Горна Кория, който е с най-голяма площ в Северозападна Стара планина и се изкачваме до подножието на Среден Ком- единственият връх с такава надморска височина, чиято зелена корона е избагрена от клек.
След преодоляване на стръмното изкачване, се открива гледка към билото и стигаме до живописната месност Фунията. От тук се показва вдъхновяващ, панорамен изглед към Берковица, Монтана и близките села. Почиваме в сърцето на Фунията. Лети и Жоро ще ни разкажат за планината като себеопознаване и терапия. След кратката почивка продължаваме към поставената ни цел. Пътят е билен, но приятен за ходене. В този участък ще ви запознаем с месните легенди, както и вървейки продължаваме по темата започната от нас. А пък който иска може и да помълчи, възхищавайки се на дивни красоти, заобикалящи ни от всичките страни. Кратка почивка преди върха. След което предстои второто сериозно изкачване от прехода. При благоприятни климатични условия, ще се насладим на картина, която пълни пълни очите и душата за много дни❕
От величествения Ком се виждат шапките на Карпатите, както и сребърно проблясващите нишки на рeка Дунав, а в гръб остават наниз от различни върхове, сред който е и Сръбската красота връх Сребърна. На върха ще поспрем, за да се насладим на момента, играейки хоро, почивайки си ще спазим уникалната местна традиция. По стар български обичай , тези които се изправят пред предизвикателството на психиката и физиката- маршрута Е3, точно тук в неговата стартова точка за късмет пият по глътка Берковска ракия и се хапва смокиня. Ние ще спазим традицията по нов, модерен начин. За тези, които преодолеят себе си и върха, ще имат шанса да опитат мераклийски направено, автентично, Берковско малиново вино. Леко, десертно вино, което е наслада за небцето и е носител на вкус, които се помни цял живот!

След зареждане с емоции, гледки, енергия и изпразване на батериите на телефоните от снимки се отправяме към хижата. След обяд ни чакат още интересни и вълнуващи събития в програмата.

⏰ 14:00-14:30 е очакваното време за прибиране в хижата. Готвачите ще са подготвили за изгладнялите от нас пилешка супа, таратор, шкембе, боб както и други вкусотии.

Следва сводно време за релакс, сън и/или сладки приказки.

⏰От 17:00 до 19:00 в столовата на хижата, с Мария и Жоро ще поговорим за изкуството да бъдеш щастлив- по някога ключът към щастието е просто чифт удобни обувки.

А Боги и Вальо ще ви разкрият тайната за силата на българските билките, които променят ежедневието, връщат усмивки, понякога променят и живота ни.

⏰20:00 Време за вкусна вечеря с две опции – домашен суджук🥓 с гарнитура или кашкавал пане🧀 с гарнитура. 🍰Десертът, ще бъде лека, фина, домашна торта със заквасена сметана, парченца шоколад и домашно изпечени блатове с вкус, които е традиционен за този край и по-рано през деня запечатахме в съзнанието си на връх Ком-малина, царицата на Берковския Балкан. Сладкото изкушение ще бъде приготвено по традиционна рецепта с много любов от Лети, нашият помощник-планински водач. Специално за нас, тази вечер ще има жива музика.
0️⃣9️⃣.1️⃣0️⃣
⏰В 08:00 за закуска ще ни чакат топли пържени филийки със сирене и сладко.

⏰В 09:00 Лети и Жоро са приготвили лежерна разходка до връх Щърковица. Малко известен, но живописен връх, който е на същата надморска височина като хижата. Преходът е лек, върви се по стар коларски път, сред гъстата гора и е идеален за разходка и раздумка след съботния ден. Легендата за този връх гласи, че старо съкровище там под камъните спи! Ние няма да го търсим, но гледката от там е безценна!

⏰12:00 Освобождаване на стаите.
Обяд по желание и на кои каквото сърце и душа иска от вкусното менюто в хижата.

⏰13:00 правим снимки и си казваме “до нови срещи” с нашите любезни домакини и сгушената в боровете хижа Ком нова❣️

⏰13:30 преди да се разделим и да поемем по своите житейски пътища, ще се отбием до Клисурският манастир “Св. Св. Кирил и Методий”, който е на 7 км от гр. Берковица и е обявен за най-красивият манастир в Сверозападна България. В правотата на тези думи сами ще се убедите! Енергията му всеки сам по своему ще усети!

След снимки, размяна на контакти, събрани спомени, прегръдки и нови приятелства, ще се разделим и всеки по своя път да поеме. До следващата ни енергийно зареждаща среща в планината.

‼️В цената 💸 са включени :
2 нощувки✔️,
2 вечери( възможност за вегетарианско меню) ✔️,
2 закуски✔️,
водачески услуги✔️
‼️В цената НЕ са включени:
‼️Задължителна планинска застраховка за двата дни(повечето застрахователни компании предлагат застраховки за 1-2 дни срещу цена между 1 и 2 лв)
❗️Транспорт; опции за транспорт- споделено пътуване;
Напитки и храни извън упоменатото договорено меню;
❗️Разходи от личен характер;

Нужна екипировка:
✔️Удобни, спортни/ туристически обувки;
✔️препоръчително щеки;
✔️дрехи подходящи за променливи метеорологични условия-ветровка, дъждобран, шапка;
✔️ малка раничка;

Преходите са подходящи за хора с умерена физическа активност и за деца.
За запазване на място- капаро 45лв в срок до 10 септември или до запълване на местата. Останалата част от сумата се дава на място в хижата на Лети Станева, помощник- планински водач.

За деца до 18г пакетната цена е 💥80лв, а за членове на БТС цената е 💥88лв.

За записване:
Лети Станева 0878968841

https://www.herbalkan.com/

🏔Пътят до връх Ком може да видиш тук👉🏼 https://youtu.be/Wbutt093DjA
⛪️Клисурски манастир👉🏼 https://youtu.be/wuxXzZsp9ok

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *